Op 3,4 en 5 februari 1825 teisterde een enorme stormdepressie de kusten van het Zuiderzeegebied. Ook Friesland werd door de harde wind en de vloedgolf van zout zeewater zwaar getroffen. Er vielen in Nederland 800 doden, waarvan 380 in de Kop van Overijssel en op Fries grondgebied waren er ‘slechts’ 17 slachtoffers. Vanaf 1826 vielen er duizenden doden door malaria. Dat was ook het begin van een demografische dip, hongersnood, misoogsten en armoede. Tegen 1830 herstelde de situatie zich.
Begin februari 2025 is het 200 jaar geleden dat deze stormvloed plaatsvond. Ter herinnering aan die ramp schreef publiekshistoricus Arnoud van de Ridder (bekend van de boeken Het Oudemirdumerklif en De Lindeboom en de Oude Balksterweg) uit het Gaasterlandse Oudemirdum in samenwerking met het Warkums Erfskip uit Workum een boek over deze gebeurtenis.
In het boek zijn veel onbekende verhalen en eigen onderzoeken opgenomen. Er is aandacht voor het verloop van de ramp, de talloze dagboeken van getuigen uit die tijd, de zichtbare tekens in het landschap, de hulp vanuit de overheid, de malaria, een gedichtenboekje, het slechte weer in het najaar 1824, de Wolvetinte in It heidenskip en…… het wachten op De Afsluitdijk.
Eind januari 2025 wordt het boek officieel gepresenteerd en is kort daarna ook verkrijgbaar bij diverse boekwinkels, musea en VVV’s. Het boek is ook te bestellen door een mail te sturen aan arnoudvanderidder@gmail.com. Geef daarin aan hoeveel exemplaren u of uw organisatie, vereniging of bedrijf wilt reserveren en uw contactadres. U krijgt dan later bericht over de betalingswijze en de manier van verzenden of bezorgen. Het boek is ongeveer 150 pagina’s dik, full-color, 23 x 23 cm groot met een harde kaft, vlot geschreven en bevat uniek beeldmateriaal.
Het boek kost bij voorinschrijving € 19,95 en na 01-02-2025 € 24,95.
Toezending van 1 of twee boeken past in een brievenbuspakketje en kost 5 euro. Meer exemplaren in een pakketje a 8 euro per pakket. Langsbrengen is ook een optie als Van de Ridder merkt dat er veel mensen in de regio zitten; dan maakt hij er een landschappelijk uitje van. Ophalen is ook mogelijk maar dat gaat in overleg wanneer en waar.