Woensdag 11 september werd er een informatiebijeenkomst gehouden over Fryslân Bloeit. Deze vond plaats in Dorpshuis De Driuwpôlle te Woudsend. Namens Dorpsbelang bezocht ik deze avond.
Er waren meerdere afgevaardigden van dorpen, dorpsraden en dorpsbelangen aanwezig.
Dit jaar deden zes dorpen mee met Fryslân Bloeit, dit waren:
- 12 t/m 18 mei – Akkrum-Nes
- 2 t/m 9 juni – Grou
- 17 t/m 23 juni – Wergea
- 24 t/m 30 augustus – Eastermar
- 8 t/m 15 september – Wâldsein en
- 21 t/m 28 september – Berltsum
Aan enthousiasme van het ondersteunende team geen gebrek |
Wat is Fryslân Bloeit?
Fryslân Bloeit is een gezamenlijk initiatief van ‘Freonen fan Fossylfrij Fryslân’ en ‘Arcadia’.
Elk dorp vormt een week lang het epicentrum van de Friese verduurzaming. Met veel activiteiten door en voor de dorpen, laten ze in hun Bloeiweek zien hoe ze op een duurzame wijze omgaan met klimaat, mienskip, gezondheid en natuur.
Ik vergeleek het al snel met wat ik had gelezen over het ‘Sportdorp Warns’ dat ooit heeft plaatsgevonden tussen 2013 en 2021. Meerdere stichtingen, verenigingen, organisaties en samenwerkingsverbanden organiseerden meerdere activiteiten voor jong en oud. Dat werd een groot succes. Eigenlijk heeft Fryslân Bloeit een gelijke strekking.
Het team van Fryslân Bloeit bestaat momenteel uit drie enthousiaste professionals. Deze informeren, trainen en begeleiden deelnemende dorpen. Het streven is om in 2025 te groeien naar 25 deelnemende dorpen.
Opsomming van de te verwachten ondersteuning | De effecten van een mogelijke deelname |
Voorbereiding
Na afloop van de infobijeenkomst ontving iedereen een formulier waarop men kan aangeven geïnteresseerd te zijn in deelname in 2025.
Hiervoor dient men uit eigen gelederen (het dorp) een kernteam samen te stellen van minimaal 5 personen. Deze zullen de spil zijn gedurende de Bloeiweek. Voor Warns zouden bijvoorbeeld mensen van de Kerk, Oranjevereniging, school de Meiboom, de FIT garage, het koor, Griene Poarte en de buurtverenigingen/-groepen de handen ineen kunnen slaan.
De activiteiten zijn divers en vallen onder klimaat, mienskip, gezondheid en natuur. Heel breed dus. Ik som wat voorbeelden op:
AKKRUM
De week zat vol met activiteiten die ons inspireerden om gezonder te leven en meer aandacht te hebben voor de natuur. Elke ochtend namen we een frisse duik in het open water, gingen we op fietstochten, wandelden de kunstroute en griene kuier, en genoten we van samen gezond eten. We ruilden de auto in voor fietsen, carpoolen of het openbaar vervoer, zongen samen, bezochten de gezondheidsmarkt en picknickten in de Doarpstun.
GROU
Hier werden een ochtendduik, picnick, buitenspeeldag, walking voetbal (ideaal voor ouderen), theaterworkshop, gezamenlijk zingen en nog veel meer georganiseerd.
WERGEA
Het programma is ook dit jaar rijkelijk gevuld met allerlei activiteiten zoals ochtendzwemmen, een buurtdiner, een dorpspartij kaatsen, lezingen enzovoort.
Kortom, kom bij elkaar en bedenk leuke activiteiten.
Deelnemende dorpen krijgen eigen website | Netwerk Duurzame Dorpen van Doarpswurk springt ook bij |
De eerste stappen
Wanneer er animo is en een kernteam is gevormd, volgt de volgende stap. Ben je geïnteresseerd om mee te doen met het dorp, kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 10 oktober 2024 om 19:30 uur in Wergea. Tijdens deze bijeenkomst wordt er meer uitgelegd hoe je praktisch een Bloeiweek kunt organiseren en hoe het team van Fryslân Bloeit daarbij kan ondersteunen.
Tot slot
Wil men lezingen houden met een gastspreker of iets dergelijks kan men gebruikmaken van het netwerk van Fryslân Bloeit. Ter ondersteuning van de Bloeiweek kan elk dorp aanspraak maken op een budget van €5.000. De aanvraag zal worden ondersteund door Fryslân Bloeit maar dient door ieder dorp separaat te worden aangevraagd.
Voorbeeld van wandelvoetbal | Gezamenlijk eten door ondernemers |
Alle kernteam voorzitters waren even enthousiast |
Henk Struik
namens Dorpsbelang Warns, Skarl en Laaksum