Locatie Frysman Triathlon

Op 5 juli 2015 vond de eerste Frysman Triathlon plaats in Warns. De ‘Frysman’ is een volledige triathlon, waarvan er anno 2019 slechts drie zijn in Nederland. De grote Challenge Almere – Amsterdam en twee meer kleinschalige triathlons: de Frysman en de Gelreman (die in augustus 2019 voor het eerst wordt gehouden).

De Frysman Triathlon is een wedstrijd met 3.8 km zemmen door het grootste meer van Nederland, 180 km fietsen door een door de ijstijd geglooid landschap en daarna nog  42.2 km hardlopen. Een marathon met 6 beklimmingen van het Reaklif en 6 beklimmingen in Warns met de finish bij de gedenksteen met de typische Friese uitspraak ” Leaver dea as Slaef”.

Het idee van de Frysman ontstond in de hoofden van Marco Douma en Tsjeard Hofstra , na een deelname aan een Duitse triathlon. Marco: “Deze wedstrijd was zo goed georganiseerd, door en voor atleten. Het sfeertje wat daar heerst mistten wij in Nederland”. Het idee nam vaste vorm aan en een 0-edysje volgde in 2014. Bevriende atleten deden mee aan een dag vullende parcoursverkenning: zwemmen in het IJsselmeer, de fietsronde 2, 3 of 4 maal en afsluitend enkele ronden op wat nu het loopparcours is. “De naam ‘Frysman’ hadden we snel gevonden. Je hebt een Ironman, maar ook de Norseman. Trots als we zijn op Fryslân hebben we het evenement de Frysman genoemd. Dat het een hele triathlon moest gaan worden stond al snel vast”.

Voor de omgeving is gekozen omdat er al vaak werd getraind. De omgeving heeft alles wat een triathleet nodig heeft om zich voor te bereiden op een triathlon. Een bevriende sporter kende het gebied op zijn duimpje en staat aan de basis van wat nu de fietsronde is.

Stichting Frysman bestaat uit Martine Brandsma, Tsjeard Hofstra en Marco Douma. Het team is inmiddels uitgebreid met Hendrik Jellema (verkeer en parcours), Michiel van Ettinger ( Parcours en verkeer) en Atze Wiepke Merkus. Echter, zonder de inzet van de Heldenhelpers (zo heten de vrijwilligers die helpen de Frysman te laten slagen) is het absoluut onmogelijk een evenement als de Frysman te organiseren.