Hoge concentratie PFAS in hobby eieren

Hobby kippenhouder Riekele Stobbe wilde weten of zijn eieren een te hoge concentratie PFAS zouden bevatten. Samen met nog enkele hobby kippenhouders en gesteund door enkele donateurs werd er een test aangevraagd bij het partnerschap tussen het team van testenoppfas.nl en Normec Groen Agro Control.

Als de test binnenkomt is het even schrikken. De concentratie van PFAS in de geteste eieren is 6.6, aanzienlijk hoger dan de door de EU gestelde norm van 1.7

Is het nog wel veilig om eieren van mijn eigen kip te eten?

Dat weten we niet. Bij de eieren van hobbykippenhouders die deelnamen aan de test zaten er eieren tussen met sterk verhoogde PFAS-waardes die je volgens experts beter niet of maar heel weinig kunt eten.

In de regio Dordrecht raadt het RIVM inmiddels af om eieren van hobbykippen te eten, vanwege het hoge PFOS-gehalte (PFOS is een vorm van PFAS). In de rest van het land is zo’n waarschuwing er niet, maar experts die werden geraadpleegd zeggen: totdat er meer duidelijk is over de omvang van het probleem, kun je als volwassene beter niet meer dan twee hobbykippeneieren per week eten.

Wat de gevolgen voor de pluktuin is, is niet bekend. Deze maakte geen deel uit van de test.