“Hij graaft in de aarde en ik in de ziel van mensen!”

Nieuwe roman van Henriette Hemmink met bijzonder onderzoek van archeoloog Auke Bult.

Archeoloog Auke Bult uit Molkwar ontvangt het eerste exemplaar van de roman De Eindvrouw uit handen van de auteur Henriëtte Hemmink. Hij gaf de schrijfster informatie over zijn onderzoek naar de heirwege van Stavoren. Achterin de roman is het gehele originele onderzoek als bijlage toegevoegd. Het is voor het eerst dat dit bijzondere onderzoek gepubliceerd wordt.
Foto ©An Broersma

Vorig jaar verschenen er van schrijfster Henriëtte Hemmink drie romans met thriller elementen die allemaal op een afgelegen eiland in Schotland afspelen. De verhalen van The Secret Bay zijn geïnspireerd op een Nederlandse huisarts en zijn vrouw die daar dertig jaar woonden. Misschien schrijft ze binnenkort het vierde deel van The Secret Bay, maar haar aandacht gaat nu uit naar de pas verschenen psychologische roman ”De Eindvrouw”.

‘Het idee voor “De Eindvrouw” ontstond toen een onbekende man contact met mij opname en vertelde dat hij interesse in mij had. Hij zocht een eindvrouw! Ik was verbaasd en uiteindelijk inspireerde mij dat tot het schrijven van deze roman. Want wat doe je als je onverwachts een brief ontvangt van een man die beweert dat jij zijn eindvrouw bent en dat, volgens hem, een ontmoeting opgesloten ligt in de tijd die komen gaat…

Nora is verpleegkundige, moeder van twee kinderen en vrouw van Menno. Ze houdt van haar gezin op een vanzelfsprekende manier. Dan komt de mysterieuze “Deen” in haar leven. Een man van wie ze niet weet wie hij is, maar die haar uit het niets begint te schrijven over zijn zekerheid dat zij, Nora, zijn “eindvrouw” is en dat het lot heeft bepaald dat ze voor elkaar bestemd zijn.

Dit komt op een moment dat Nora zich onzeker voelt in haar relatie met Menno, haar man. Kan zij Menno wel vertrouwen of heeft hij geheimen voor haar? En haar eigen vader lijkt ook al geheimen gehad te hebben.

Nora durft een briefwisseling met de onbekende “Deen” te beginnen. Niet lang daarna besluit ze tegen de wensen van haar dominante schoonmoeder in, niet met haar gezin en de schoonouders mee te gaan naar Frankrijk. In plaats daarvan gaat ze alleen naar het vakantiehuis van haar ouders in Zweden in de hoop daar een geheim te ontrafelen. Maar er gebeurt veel meer…

Wat deze roman extra bijzonder maakt is dat de amateurarcheoloog Auke Bult uit Molkwerum haar informatie gaf over zijn bijzonder onderzoek naar de heirwegen van Stavoren en die destijds al door de Vikingen gebruikt werden. Dit onderzoek wordt in de roman voor het eerst gepubliceerd. “De schat van Rijs” komt ook ter sprake. Deze informatie is door Henriëtte fictief in het verhaal verwerkt.

Archeoloog Bult vertelde tijdens lezingen over zijn onderzoek van de heirwegen van Stavoren.

‘Regelmatig vragen mensen uit het publiek waar ze de informatie terug kunnen lezen. Dat was tot nu toe niet mogelijk,’ vertelt Auke Bult. ‘Ik had het nog nergens gepubliceerd, maar nu staat het volledige verslag met foto’s en tekeningen als extra bijlage in de roman ”De Eindvrouw.” Dat vind ik ontzettend leuk!’

Volgens de schrijfster is Auke een bevlogen archeoloog en heeft een schat aan kennis opgedaan. Zijn kennis ziet ze dan ook als een meerwaarde voor haar roman. Tijdens de gesprekken vertelde hij haar, in vertrouwen, over enkele unieke ontdekkingen waar nog niemand van op de hoogte is…

‘De Eindvrouw is een hele bijzondere, intrigerende en spannende psychologische roman. Wat Auke en mij daarin verbindt, is dat hij in de aarde graaft en ik in de ziel van mensen!’ lacht Henriette Hemmink.

De psychologische roman DE EINDVROUW is verkrijgbaar bij de boekwinkels en via het internet te bestellen.