Februari 2018

 

1 grijze container
8 GFT container
10

Toneel

Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018’ is een voorstelling over een doorsnee Fries dorp, dat zomaar ineens de kans krijgt om in 2018 Kulturele Hoofdplaats te zijn. In zo’n geval zou je verwachten dat iedereen zich in grote saamhorigheid achter zo’n doel gaat stellen. Maar in de praktijk blijkt dat er onderling grote meningsverschillen bestaan. Net zoals het bij Leeuwarden CH2018 het geval lijkt te zijn.


Moet er in Bokwert ook een fontein komen? Is de grutto de enige vogel die bedreigd wordt? Is een dorpsfeest cultureel erfgoed?
‘Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018’ gaat ook over onderlinge verhoudingen, persoonlijke verhalen, conflicten en de strubbelingen van deze tijd.


De wekelijkse rubriek van de Leeuwarder Courant onder de naam Bokwert werd in de jaren ’70 bedacht door schrijver/journalist Rink van der Velde (1932-2001). Hij beschreef de vergaderingen van een Vereniging voor Dorpsbelang in een niet bestaan dorp, waarvan de bevolking meent dat zij steeds moet opboksen tegen de ‘Hoofdplaats’. Het Nederlands dat de Bokwerters daarbij gebruiken, staat bol van de frisismen en komt daardoor hilarisch over.


‘Bokwert Kulturele Hoofdplaats 2018’ is daarnaast de kroniek van een Fries dorp, over hoe het was en hoe het is, een dorp waar het gemeenschapsgevoel onder druk staat door de moderne invloeden.
Deze humoristische voorstelling met tragisch-komische elementen is geschreven door Bonne Stienstra en wordt gespeeld door Jan Arendz en Marijke Geertsma. Ieder neemt drie rollen voor zijn of haar rekening. Verder doet Anneke Hondema mee. Bruun Kuijt tekent voor de regie.


Indien u alleen wilt reserveren kan dat door te mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bellen naar Hinke v.d Meer 06 30193534.

 

13,14,15 inleveren oud-papier
15 grijze container
17
Film: – Viceroy’s House  - Historisch Drama (Verenigd Koninkrijk / India 2017)

12+ (Entree €4,-) aanvang 20.00 uur

1947. De Britse heerschappij in India is bijna ten einde. Koningin Victoria’s achterkleinzoon, Lord Mountbatten verhuist, voor een periode van zes maanden, met zijn echtgenote en dochter naar New Delhi. Als laatste onderkoning is het zijn taak de overgang naar onafhankelijkheid van het land te overzien. Al snel breekt geweld uit tussen de hindoes, moslims en sikhs, iets dat ook grote invloed heeft op de levens van de vijfhonderd personeelsleden in het paleis van de onderkoning. De liefde tussen Jeet, een jonge hindoe-bediende en Aalia, een moslimvrouw die in het paleis werkt, loopt gevaar ten onder te gaan door de tumultueuze gebeurtenissen en hun eigen conflicten met hun respectievelijke religieuze gemeenschappen. Wanneer de situatie dreigt te escaleren, worden ze gedwongen een monumentale keuze te maken.
22 GFT container
   
 

Maart

 

1 grijze container
8 Inleveren kopij Warnser Poarte
8 GFT container
13,14,15 inleveren oud-papier
15 grijze container
16 jaarvergadering Dorpsbelang
17

Zaterdag 17 maart 20.00


Film: – Still Alice - Drama (V.S. / Frankrijk 2015)
AL (Entree €4,-)


Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een 50-jarige docent taalkunde aan de Harvard-universiteit. Op het toppunt van haar carrière krijgt ze te maken met het verval van haar geheugen. Ze wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer.                       Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

18

Muziek

 

Muziek is de moedertaal van het hart. Overal ter wereld waar mensen hun bezieling beleven en hun angsten bezweren, overal waar goden worden aanbeden en duivels verdreven, daar is muziek. Van Ave Maria tot vuurdans – in dit programma neemt Trio Escapada je mee door het repertoire van de overgave, de bezieling en de hartstocht. Op het programma staan onder meer Astor Piazzolla’s beroemde werken over engelen en duivels; tango’s vol religieuze symboliek waarmee Astor Piazzolla zocht naar de mythes die de Argentijnse immigranten verbonden in de smeltkroes van Buenos Aires, met de havenstad zelf als bezield personage. Ook klinkt het prachtig Ave Maria, eveneens van Piazzolla. Opzwepende vuurdansen van o.a Manuel de Falla roepen beelden op van feestelijke rituelen, net als de carnavalito die tijdens festivals wordt gedanst. Ook speelt het trio eigen werk, gecomponeerd op de thema’s van overgave, feest en toewijding. Van verstilde tot juist zeer opzwepende muziek – de passie barst uit elke noot van dit programma!


Zie ook: trioescapada.com

20 Rondbrengen Warnser Poarte
22 GFT container
23 Klankbeleving

 

In een klankbeleving gebruikt Angela diverse etnische instrumenten en haar stem. Zij werkt met instrumenten uit verschillende windstreken zoals bijvoorbeeld; de sansula uit Afrika, de didgeridoo uit Australia, de windies uit india, Tibetaanse klankschalen, de Shamanen trommel. Zij loopt rond met deze instrumenten tussen de gasten door. De klankbeleving is een improvisatie die ontstaat in het moment zelf.
De geluidstrilling wordt doorgaans ervaren als een innerlijke massage. Sommige bezoekers komen i.v.m. hun klachten, anderen voor de spirituele ervaring, voor een zeer diepe ontspanning, of gewoon anderhalf uur genieten. Er hoeft even niets.
Angela geeft sinds 2004 klankbelevingen aan groepen en individuen. Voor Angela is klank een oer-taal, een universele taal, die wij allen spreken / verstaan.
De gasten hebben hun eigen matje, dekentje en kussen mee om al liggend de klankbeleving te ervaren.
Kosten: € 19,50 incl. thee en een lekkernij na afloop, ter plaatse te voldoen. Opgave is gewenst. Mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel Angela via 06-13048332 om uw plekje te reserveren.

29 grijze container
   
 

April

 

10,11,12 inleveren oud-papier
22

Muziek

 

De Balkster zangeres Geartsje Zwerver en de Amsterdamse chansonnier Gerard Alderliefste (geboren in Jubbega, zoon van een Dokkumse moeder Elly Haakma), ontmoeten elkaar op een vakantie op Terschelling. Al snel ontdekken ze elkaars passie voor het chanson en verzorgen ze spontaan een optreden in de buitenlucht. Dat gaat naar méér smaken: Geartsje vertaalt mooie Franse liedjes naar het Fries en creëert zo een verwantschap tussen deze twee prachtige talen. Gerard doet wat hij het liefste doet: gitaar spelen, zingen en verhalen vertellen. Met zijn Franse snoek (Citroën DS) brengt hij Friesland graag in Franse sferen.
“Een fijn concert met Franse liedjes en Friese chansons, van o.a. Fugain-Brel-Shaffy-Zwerver en Alderliefste.”
Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  –  Tel: 06-51174874

   
 

Mei

 

8,9,10 inleveren oud-papier
10 Inleveren kopij Warnser Poarte
22  Rondbrengen Warnser Poarte
   
Juni
12,13,14 inleveren oud-papier
28, 29, 30 Warnser feest
   
 

Juli

 

5 Inleveren kopij Warnser Poarte
10,11,12 inleveren oud-papier
17 Rondbrengen Warnser Poarte
   
 

Augustus

 

14,15,16 inleveren oud-papier
   
 

September

 

11,12,13 inleveren oud-papier
13 Inleveren kopij Warnser Poarte
25 Rondbrengen Warnser Poarte
   
 

Oktober

 

9,10,11 inleveren oud-papier
   
 

November

 

6,7,8 inleveren oud-papier
15 Inleveren kopij Warnser Poarte
27 Rondbrengen Warnser Poarte
   
 

December

 

11,12,13 inleveren oud-papier